چهارشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۵ : ۰۰
Tuesday, Feb 09, 2010 صفحه اصلی آفتاب من خبرنامه‌های آفتاب عضویت ویژه نظرات
 کاربر مهمان
ورود به آفتاب عضويت در آفتاب
ثبت صفحه دعوت از دوستان
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته
ا نجمن علمی و فرهنگی
مقالات علوم انسانی علوم اجتماعی ... و تیترها حکومت می کنند
۴ اسفند ۱۳۸۷
  ◊   دفعات نمایش : ۲۰۸       Sunday, Feb 22, 2009
... و تیترها حکومت می کنند
بوردیو پس از تحصیلات خود در دبیرستان های «پو» و «لوییس لا گراند» در اوایل دهه ۱۹۵۰ به پاریس رفت تا در دانشگاه معتبر «اکول نرمال سوپریور» به تحصیل فلسفه بپردازد.

نگاهی به زندگی بوردیو متفکری که همواره بر آن بود که در هر اندیشه یی بیش و پیش از هر چیز باید به شرایط اجتماعی پدید آمدن آن نگریست، نشان می دهد چگونه این کودک شهرستانی طبقه متوسط رو به پایین که از موقعیتی بسیار شکننده اما در عین حال برانگیزاننده، امید (یا توهم) اجتماعی به بالا رفتن از نردبان ترقی جامعه داشت، کوله باری از تحقیر «وارثان»، صاحبان قدرت اجتماعی و اقتصادی که از همین راه نسل اندر نسل قدرت فرهنگی را نیز از آن خود کرده و می کنند، بر دوش می کشید.

پی یر بوردیو روز اول ماه آگوست سال ۱۹۳۰ در دهکده یی کوهستانی در دنگن در منطقه پیرنه آتلانتیک در جنوب غربی فرانسه چشم به جهان گشود. پدرش کارمند دولت بود و خانواده اش جزء طبقات متوسط رو به پایین بودند.

بوردیو پس از تحصیلات خود در دبیرستان های «پو» و «لوییس لا گراند» در اوایل دهه ۱۹۵۰ به پاریس رفت تا در دانشگاه معتبر «اکول نرمال سوپریور» به تحصیل فلسفه بپردازد. وی با وجود اخذ یک درجه دانشگاهی از نوشتن پایان نامه تحصیلی خودداری کرد، زیرا به کیفیت سبک مایه آموزشی و ساختار اقتدارگرای آن اعتراض داشت و از جهت گیری کمونیستی شدید و به ویژه استالین گرایانه این دانشسرا (اکول نرمال سوپریور) رمیده بود و فعالانه به مخالفت با آن پرداخت.

او از سال ۱۹۵۵ به عنوان دبیر در دبیرستان «له مولن» مشغول به کار شد. در واقع آنچه باعث جذب بوردیو به جامعه شناسی شد، به لحاظ فردی، برخورد آشکار و بی واسطه وی با واقعیت های دردناک حکومت و سلطه استعماری و جنگ در الجزایر (خدمت سربازی) بود. وی طی سال های حضور خود در کشور الجزایر به جامعه شناسی و انسان شناسی روی آورد تا فاجعه یی اجتماعی را که به واسطه برخورد سرمایه داری امپریالیستی و ناسیونالیسم بومی به وجود آمده بود، بشناسد و درک کند.

بوردیو در ۱۹۶۰ به فرانسه بازگشت و با عنوان دستیار آموزشی، یک سال در دانشگاه پاریس کار کرد. او در کلاس های درس لوی استراوس انسان شناس فرانسوی در کلوژ دوفرانس شرکت کرده و دستیاری ریمون آرون، جامعه شناس، را برعهده گرفت. سپس سه سال در دانشگاه لیل کار کرد و در ۱۹۶۴ با مقام رئیس موسسه مطالعات عالی اکول پراتیک به پاریس بازگشت.

وی در سال ۱۹۶۸ وقتی مرکز جامعه شناسی اروپایی تاسیس شد، به ریاست آن منصوب شد و در سال ۱۹۷۵ نشریه یی به نام «مجله مطالعات علوم اجتماعی» را (که به مرکز مهمی برای انتشار آثار بوردیو و هوادارانش تبدیل شد) منتشر کرد. در سال ۱۹۸۱ بود که با حضور در کلوژ دو فرانس، با وجود رقابتی که با ریمون بودون و آلن تورن، دو عالم اجتماعی بزرگ فرانسه، برای کسب این کرسی داشت، کرسی ریمون آرون که بازنشسته شده بود را کسب کرد.

این جامعه شناس شهیر فرانسوی در سال ۲۰۰۲ مدال هاکسلی را به خاطر تحقیقات گسترده و مفیدش دریافت داشت و به تاریخ ۲۳ ژانویه سال ۲۰۰۲ بر اثر سرطان در شهر پاریس چشم از جهان فرو بست.

آثار بوردیو با کتاب هایی چون «جامعه شناسی الجزایر» و «کار و کارگران در الجزایر» در دهه ۶۰ میلادی آغاز شد و با کتاب هایی چون «طرحی از یک نظریه عمل»، «بازتولید» و «تمایز» در دهه ۷۰ به اوج خود رسید. این اوج در قالب تالیفاتی چون «درک عملی حرفه جامعه شناسی»، «پرسش های جامعه شناسی» و «اشرافیت دولتی» در دهه ۸۰ و «قواعد هنر»، «مبادله آزاد» و «سلطه مردانه» در دهه ۹۰ ادامه یافت.

آثاری که از این اندیشمند اجتماعی به فارسی ترجمه شده عبارتند از؛ «عکاسی، هنر میان مایه» و «نظریه کنش». دو کتاب مستقل به نام «واژگان بوردیو» و «پی یر بوردیو» نیز از دیگر آثاری است که می توان ایده های محوری بوردیو را در آن پی گرفت. اما جدیدترین اثری که از این جامعه شناس برجسته فرانسوی روانه بازار نشر شده عنوان «درباره تلویزیون و سلطه ژورنالیسم» را بر خود دارد و با برگردان دقیقی از دکتر ناصر فکوهی به وسیله انتشارات آشیان در ۱۲۴ صفحه به همراه کتابنامه و نمایه منتشر شده است.

این کتاب که در سال ۱۹۹۶ نخستین بار در انتشارات لیبر آژیر به انتشار رسیده است، متن دو برنامه یی است که پی یر بوردیو جامعه شناس شهیر فرانسوی (۲۰۰۲-۱۹۳۰) در کلژ دو فرانس یکی درباره تلویزیون و دیگری درباره مطبوعات و پیوند این دو ابزار با قدرت و سازوکارهایی که آنها برای دستکاری اندیشه تماشاگران و خوانندگان به کار می برند، اجرا کرد. لیبر آژیر یک موسسه انتشاراتی بود که بوردیو خود برای انتشار بخشی از آثارش که می توانند برای مخاطبان گسترده قابل استفاده باشند، تاسیس کرده بود به همین دلیل نیز زبان کتاب به نسبت سایر نوشته های بوردیو بسیار قابل دسترس تر است. در این کتاب بوردیو دست به تشریح دقیق روش های وسایل ارتباط جمعی و به خصوص تلویزیون و مطبوعات برای جهت دهی و گمراه کردن افکار عمومی می زند. تلویزیون به گمان او نوعی ابزار برای ارائه «اندیشه های حاضری» همچون «غذاهای حاضری» (مک دونالدی) به تماشاگرانی است که اغلب نه فرصت فکر کردن عمیق دارند و نه علاقه یی به این کار. بدین ترتیب فرآیند تحمیق در جامعه به کمک کنشگران اجتماعی که بخشی از آنها در تلویزیون جای گرفته اند و بخشی دیگر جزء مصرف کنندگان آن هستند، در هر دو مورد، اغلب به شکلی ناخودآگاه، به اجرا درمی آید تا قدرت بتواند به بهترین و کم هزینه ترین شکل خود را بازتولید کند. در برنامه دوم، بوردیو به تشریح مطبوعات و سطحی نگری آنها و سازوکارهایی که آنها برای تحمیق مردم دارند، می پردازد و نشان می دهد چگونه در اینجا نیز همچون مورد اول کنشگران حرفه یی مطبوعات عموماً به شکلی کاملاً درونی شده و ناخودآگاه، قدرت تولید و بازتولید و عاملیت اجتماعی را به حداقل ممکن کاهش می دهند.

روزنامه اعتماد ( www.etemaad.ir )
پی‌یربوردیو
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
     
کاربر گرامی، برای ارسال این صفحه به دوستان ، باید ابتدا وارد سایت شوید. ورود به سیستم عضو سایت نیستید؟
 
  نظر شما درباره این مقاله :
ارسال
نظرات کاربران :
تا کنون هیچ ‌مطلبی درباره‌ این مقاله ارسال نشده است.
 
   بحث‌و‌گفتگو
صدای آمریکا ( VOA )
بدون شرح !
مسکن
قیمت مسکن در ایران در چند سال سال اخیر به شدت افزایش یافته و این افزایش …
صداها
کارگردان: شهرام شاه حسینی
نویسنده: علیرضا معتمدی و احمد رفیع‌زاده
سال …
بنیامین بهادری
بنیامین بهادری در۱۸شهریور ۱۳۶۱ در تهران متولد شد از کودکی علاقه …
کمند امیرسلیمانی
متولد: 1351
مدرک تحصیلی: لیسانس رشته بازیگری تئاتر از دانشگاه آزاد اسلامی.
شروع …
محمود پاک نیت
متولد 1331 در کازرون. دیپلم. در سال 1352 به استخدام اداره کل فرهنگ و هنر درآمد …
داریوش ارجمند
تاریخ تولد: 1323
با بازی در فیلم « ناخدا خورشید » ساخته ناصر تقوایی به سینما …
روز سوم
فیلم، قصه برادری است که در شرایط بسیار سخت و پیچیده‌ای مجبور می‌شود، …
سعید پورصمیمی
متولد 1332 در تهران.
فارغ التحصیل رشته بازیگری و کارگردانی از دانشکده …
 
   آمار و ارقام
حمل و نقل ، انبارداری و ارتباطات
بهزیستی و تأمین اجتماعی
علوم تجربی
رشته‌های ورزشی
بزرگان نثر پارسی
بودجه دولت
زندگی بهتر
فرهنگ وجهانگردی
 
عضویت در خبرنامه‌ها
ارسال مقاله
مقالات من
 همچنین مشاهده کنید
...هزار معبد به یکی شهر
...هزار معبد به یکی شهر
جامعه انسانی و روابط در آن .....
بنیادگرایی و سرمایه داری در جامعه نمایش
بنیادگرایی و سرمایه داری در جامعه نمایش
جامعه ی ما جامعه ی نمایش است. ازآن رو که همه چیز در آن به کالا به مثابه ی تصویر و برای تصویر …
دمـوکـراسی
دمـوکـراسی
محققان، سابقه دموکراسی را به تاریخ کهن «سومر» نسبت می‌دهند. اسپنسر، می‌گوید: «پایگاه مجمع …
جامعه شناسی تغییرات اجتماعی در جوامع انسانی
جامعه شناسی تغییرات اجتماعی در جوامع انسانی
آثار مربوط به تغییرات اجتماعی توجه به الگوهای تغییر همواره مورد توجه دانشمندان علوم‌اجتماعی …
زن بزرگتر ازشوهر عیب دارد؟
زن بزرگتر ازشوهر عیب دارد؟
ازدواج ابعاد گوناگونی دارد و انتخاب همسر نیز گزینه های متفاوتی دارد که جدای از نزدیکی …
 تازه‌ها
تف، ممنوع!
تف، ممنوع!
استعداد برقراری رابطه (relation)
استعداد برقراری رابطه (relation)
راهی برای زندگی بهتر
راهی برای زندگی بهتر
مروری فشرده بر زبان بدن
مروری فشرده بر زبان بدن
انتقاد از دیگران
انتقاد از دیگران
راهکارهای ساده‌ای برای پولدارشدن
راهکارهای ساده‌ای برای پولدارشدن
قدرت و نیروی شکست
قدرت و نیروی شکست
آنها شما را متوقف می‌کنند
آنها شما را متوقف می‌کنند
حرکت در سراب
حرکت در سراب
با عشق «کار» کنیم
با عشق «کار» کنیم
معرفی آرشیو موسیقی
لطفی، محمدرضا
 آلبوم صد سال سه‌تار
آگهی‌ها
شبکه مترجمین ایران
بیش از ۵۰۰ مترجم متخصص در ۲۶ رشته و ۱۷ زبان
تخفیف ویژه سفارشات آنلاین
۶۶۹۰۰۱۹۴-۵
◊ قفل سخت افزاری Tiny HID
» شرکت منشور سیمین اولین تولید کننده قفل سخت افزاری با بیش از 13 سال سابقه در زمینه …
◊ پیامک آموت (مورد تایید مایکروسافت)
» نرم افزار پیامک آموت تنها نرم افزار مورد تایید شرکت مایکروسافت در ایران می باشد. *ارسال …
◊ چاپ روی سی دی چشم جهان(۰۲۱ـ۷۷۶۴۶۰۰۸)
» اولین وقویترین مرکز چاپ و تکثیر CD و DVD بدون محدودیت رنگی و به صورت تضمینی 1.چاپ روی …
◊ میکروپایل ریز شمع نیلینگ بهسازی
» ـ کنترل روانگرایی با میکروپایل ها یا ریز شمع ها (Pile , Micropile ) ـ بهسازی زمین (Ground Improvement) ـ مسائل ژئوتکنیک …
◊ مبلمان اداری محیط آرا
» شرکت " مبلمان اداری محیط آرا " ، بزرگترین و صنعتی ترین کارخانه تولید مبلمان اداری …
◊  هیچ‌ چیز غرور مرد را مثل‌ شادی‌ زنش‌ ارضا نمی‌کند; چون‌ همیشه‌ آن‌ را مربوط به‌ خود می‌داند . جونسوند  ◊
معرفی شرکت
   گروه مشاوران پنکو    بنیز تجهیز
   کلینیک دامپزشکی دکتر افروز    لیفتراک هواکار ( نماینده انحصاری لیفت ...
   اکتیران    شرکت مهندسی وایا فرا اندیش
معرفی سایت
   فروشگاه اینترنتی فیلم و سریال خارجی    کلینیک کاهش وزن سیـبـیـتـا
   فروشگاه الکترونیکی جهانشاه (مشاوره ...   طاها گشت
   شرکت خدمات ایمنی و آتش نشانی خلفی    مرکز توسعه تجارت کیش
کار و کاريابى آگهى‌ها آدرسها بانکهای اطلاعاتی لينک‌ها بازار گل و هديه آرشیو موسیقی فتوبلاگ بحث و گفتگو انجمن علمی و فرهنگی
صفحه اصلىراهنمانقشه سايتدرباره ماتماس با مانظراتمآخذآفتاب من
Vista Research & Information Technology Center
.All Rights Reserved  2009 © 
support@aftab.ir
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته