دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۸۹ - ۳۰ : ۲۰
Monday, Mar 22, 2010 صفحه اصلی آفتاب من خبرنامه‌های آفتاب عضویت ویژه نظرات
 کاربر مهمان
ورود به آفتاب عضويت در آفتاب
ثبت صفحه دعوت از دوستان
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته
ا نجمن علمی و فرهنگی
مقالات فرهنگی و هنری میراث‌فرهنگی و تاریخی او یکی از خفتگان مُلک ری است
۱۴ بهمن ۱۳۸۸
  ◊   دفعات نمایش : ۶۳       Wednesday, Feb 3, 2010
او یکی از خفتگان مُلک ری است
آرامگاه استاد سید محمد محیط طباطبایی در شهر باستانی ری، واقع است. چه کسی او و دیگر خفتگان مُلک ری را می‌شناسد.

آرامگاه استاد سید محمد محیط طباطبایی در همین نزدیکی تهران و در شهر باستانی ری، و در محله‌ای به نام ظهیرآباد، درست روبروی درب شرقی ابن‌بابویه (شیخ صدوق) و در نزدیکی بنایی آجری با چشم‌اندازی بسیار زیبا که به برج طغرل معروف است واقع شده. برای بازدید از این بنای تاریخی مثل سایر آثار و ابنیه تاریخی در شهرهای مختلف باید بلیط تهیه کرده و داخل شوید. شاید بسیاری از ما نام و عکس برج طغرل را فقط در کتاب‌های تاریخ مدرسه خوانده‌و دیده‌ایم که بنایی است متعلق به دوران سلجوقیان. اما شاید ندانیم این بنا در کجا واقع شده است و یا اگر هم بدانیم تا به حال از آن بازدید نکرده‌ایم.

البته ناگفته نماند که چند سالی است، امکان بازدید از این بنای تاریخی بعد از مرمت آن به همت و کوشش سازمان میراث فرهنگی فراهم شده است. در ابتدای ورود با منظره بنایی مواجه می‌شوید که گل‌های زیبای اطراف آن زینت‌بخش محیط بنا گردیده است و نوشتار روی تابلو شناسنامه برج را چنین معرفی می‌کند: « این بنای آجری که به برج طغرل معروف است از آثار اواخر دوره سلجوقیان بشمار می‌رود و از روی قرائن مختلف می‌توان آن را مربوط به نیمه دوم قرن ششم هجری(قرن ۱۳میلادی) دانست. ارتفاع برج که بدون سقف است در حدود ۲۰ متر می‌باشد ولی هنگام آبادی مانند سایر برج‌های آرامگاهی همزمان خود دارای گنبدی مخروطی شکل و ارتفاع بیشتر بوده است. ضخامت دیوار برج از ۷۵/۱ تا ۷۵/۲ متر و قطر داخلی و خارجی آن به ترتیب ۱۱ و ۱۶ متر است. سطح بدنه بیرونی برج به ۲ ترک تقسیم شده و این امر علاوه بر استحکام و استقامت بنا بر زیبایی آن‌هم افزوده است. هنگام آبادی در قسمت فوقانی برج تزئینات و کتیبه‌ای بخط کوفی وجود داشته که در قرن گذشته از بین رفته است.

در سال ۱۳۰۱ هجری قمری(۱۸۸۴میلادی) به فرمان ناصرآلدین شاه قاجار بخش فوقانی برج که فرو ریخته بود مرمت و بازسازی شد و در سال‌های اخیر نیز تغییراتی در این بنا انجام گردیده است». متولی بنا از وجود در‌هایی می‌گفت که در مدخل برج قرار داشته اما امروز دیگر اثری از آن‌درها نیست. از داخل برج وقتی به بالا نگاه می‌کنی سقف آن را آسمانی می‌بینی که به مقتضای فصلی که از برج دیدن می‌کنی آفتابی و نیلگون یا ابری و بارانی است. در قسمت‌های فوقانی دیوار برج منفذهایی قرار دارد که آشیان پرندگان شده است. اما از درب شرقی برج که خارج می‌شویم در گوشه شمال غربی در میان گل‌ها و درختان زیبا مقبره‌ای قرار دارد که نام استاد سید محمد محیط طباطبایی یکی از پژوهشگران و مفاخر بزرگ ایران زمین بر روی آن حک گردیده است.

سید محمد طباطبایی در سال ۱۲۸۱ شمسی در قریه کوهستانی گزلا از توابع اردستان چشم به جهان گشود. دوره طفولیت را در زواره اردستان گذراند. و در مکتب‌خانه همان شهر تحصیل کرد. سپس در مدرسه کاسه‌گران اصفهان به تحصیل زبان فرانسه پرداخت و در بازگشت از اصفهان در مدرسه ابتدایی زواره شروع به تدریس کرد. از سال ۱۳۰۲ شمسی به تهران آمد و به مدت سه سال در مدرسه دارالفنون به تحصیل در رشته ادبیات و حقوق پرداخت. سپس به استخدام وزارت معارف درآمد و به منظور ریاست دبیرستانی در خوزستان عازم آن‌جا شد. پس از سه سال خدمت در خوزستان به تهران آمد و در مدرسه دارالفنون و دانشکده افسری در زمینه تاریخ و جغرافیا شروع به تدریس کرد.

استاد محیط طباطبایی از سال ۱۳۰۶ حرفه روزنامه‌نگاری را با درج مقالات تاریخی و ادبی برای روزنامه‌های معروف آن زمان مثل شفق سرخ، ستاره جهان ایران و ایران آغاز کرد. درج مقالات او درباره محمدبن‌زکریای رازی، اعزام محصل به اروپا و... توانایی و شایستگی محیط را در کار پژوهش ثابت کرد. استاد محیط در سال ۱۳۱۳ پس از شرکت در کنگره هزاره فردوسی و ایراد خطابه محققانه درباره (عقیده دینی فردوسی) شهرت جهانی یافت و در میان دانشمندان ایرانی و خارجی بعنوان یک محقق و پژوهشگر عمیق و عالم، احترام بسیار کسب کرد. محیط تمرین مجله نویسی را از ۱۳۱۷ با مجله (آموزش و پرورش) به مدیریت خود آغاز کرد.

وی در شهریور سال ۱۳۲۱ با تاسیس مجله (محیط) که مطالب آن بیشتر جنبه تاریخی و ادبی داشت تنها سه شماره از آن را منتشر کرد. مجله محیط بار دیگر از شهریور ۱۳۲۶ بطور هفتگی منتشر می‌شد که حاوی مطالب سیاسی و اجتماعی بود اما بیش از چهارده شماره انتشار نیافت و در آذر ۱۳۲۶ به خاموشی گرایید. استاد محیط در سال ۱۳۲۷ شمسی سرپرستی برنامه مرزهای دانش رادیو را به عهده گرفت که خود در آن برنامه‌ها سخنرانی می‌کرد و هنوز دوستداران فرهنگ و ادب و تاریخ و مذهب و اخلاق آن گفتارها را به خاطر دارند، و در همان برنامه از استادان و دانشمندان و محققان دعوت می‌کرد که در موضوعی خاص سخنرانی کنند. مقالات تحقیقی او در مجله ارمغان، مهر و تعلیم و تربیت، محیط را محققی پرمایه، جامع و شایسته نام خویش نشان داد. روح جستجوگر و علاقه سرشارش به فرهنگ و ادب ایران زمین او را یک لحظه از کار تحقیق و پژوهش باز نمی‌گذاشت.

اینگونه بود که او بدون اینکه در هیچ دانشگاهی و در محضر هیچ استادی درس خوانده باشد، در سایه هوش سرشار و حافظه نیرومند و عشق و ایمان به آموختن و مطالعه بسیار به مقام والایی که داشت رسیده بود. و بی‌گمان محیط به زبان فارسی عشق می‌ورزید و ماندگاری فرهنگ ایرانی را در بقاء و پایداری این زبان می‌دانست. محیط از شناسندگان نسخ خطی و چندی هم از گروهی بود که برای کتابخانه مجلس نسخه‌های خطی را ارزیابی می‌کردند. او بیش از شصت سال قلم زد و بیش از دو هزار مقاله نوشت. شاید آخرین حق‌شناسی کشور نسبت به مقام علمی محیط انتخاب ایشان به عضویت فرهنگستان زبان و ادب ایران در سال ۱۳۶۹ بوده است سرانجام استاد محیط این اسوه تلاش و پشتکار در شهریور ۱۳۷۱ چشم از جهان فانی فرو بست. و امروز برج طغرل آرامگاه انسان فرهیخته‌ای است که تحقیقات و پژوهش‌های ارزنده‌اش برای فرهنگ و ادب ایران به یادگار مانده است. استاد سید محیط طباطبایی در مکانی آرمیده است که شاید کمتر کسی حتی نامی از او شنیده باشد که بخواهد به دنبال آرامگاه او باشد. بر میراث فرهنگی است که به بهانه شناخت نسل جوان با اسطوره‌های فرهنگی این مرز و بوم آرامگاه این بزرگان را شناسایی کرده و شمه‌ای از زندگی و آثار به جای مانده از آن‌ها را معرفی کند.

الهام تقوی
خبرگزاری میراث فرهنگی ( www.chn.ir )
آرامگاه‌استادسیدمحمدمحیط‌طباطبایی
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
     
کاربر گرامی، برای ارسال این صفحه به دوستان ، باید ابتدا وارد سایت شوید. ورود به سیستم عضو سایت نیستید؟
 
  نظر شما درباره این مقاله :
ارسال
نظرات کاربران :
تا کنون هیچ ‌مطلبی درباره‌ این مقاله ارسال نشده است.
 
   بحث‌و‌گفتگو
محمدرضا لطفی
محمدرضا لطفی در سال ۱۳۲۵ در شهر گرگان به دنیا آمد. در هنرستان موسیقی …
داریوش ارجمند
تاریخ تولد: 1323
با بازی در فیلم « ناخدا خورشید » ساخته ناصر تقوایی به سینما …
مهناز افشار
تاریخ تولد: 1356
مدرک: دیپلم علوم تجربی
شباهت بیش از حد او به فائقه آتشین …
طلاق
روز به روز ازدواج‌های ناشاد بیشتری به طلاق ختم می‌شوند. حدس و گمان‌هایی …
ما چند نفر
سریال بی‌برنامه و پرحرف ماچند نفر بالاخره تمام شد. اما کارگردان چرا …
زندگی
راز زندگی، زیستن در آن است. زندگی ما از میلیون‌ها لحظه تشکیل شده است، …
فرهاد اصلانی
متولد 1345 در بیجار. فارغ التحصیل دوره کارگردانی و بازیگر تئاتر از فرهنگسرای …
پرسپولیس
پرسپولیس باشگاهی است که در سال ۱۳۴۲ بدست علی عبده بنا شد و درآن رشته‌های …
پوست، مو و زیبائی
با نگاهی به طبیعت بکر و خدادای اطرافمان درمی‌یابیم که همه چیز در طبیعت …
 
   شاعران پارسی‌گوی
امیر‌خسرو دهلوی
هزینه و درآمد خانوار
جمعیت
رسانه‌های گروهی
لینک‌های مفید
واردات
شاعران پارسی‌گوی از نخستین …
علوم تجربی
 
عضویت در خبرنامه‌ها
ارسال مقاله
مقالات من
 همچنین مشاهده کنید
کاروانسـراها،یادگـاری از ذوق هنری معماران ایرانی
کاروانسـراها،یادگـاری از ذوق هنری معماران ایرانی
نام کاروانسرا ترکیبی است از کاروان (کاربان) به معنی عده‌ای مسافر است که گـروهـی سفر می‌کنند …
مرگ تدریجی چارطاقی نیاسر
مرگ تدریجی چارطاقی نیاسر
نگاهی به یکی از بناهای باستانی
حمام ۳۰۰ ساله با استخر و سونا
حمام ۳۰۰ ساله با استخر و سونا
دیدار از حمام علیقلی آقای اصفهان
سلطانیه نماد خلاقیت ایرانیان
سلطانیه نماد خلاقیت ایرانیان
در روند تکاملی هستی هماره رخدادهای جزیی باعث پیدایش رویدادها و حرکت های بزرگی می شود.
آتشکده های ایران
آتشکده های ایران
یکی از مشهورترین و آتشکده های فلات ایران که در آذربایجان غربی در ۴۹ کیلومتری شمال شرق …
 تازه‌ها
نوروز در روایات اسلامی
نوروز در روایات اسلامی
آداب و رسوم نــوروز در ایران زمین
آداب و رسوم نــوروز در ایران زمین
پیدایش نوروز
پیدایش نوروز
مولودی بهار سر می سراید
مولودی بهار سر می سراید
الموت، زیستگاهی از هزاره دوم
الموت، زیستگاهی از هزاره دوم
نوروز نوزایی طبیعت و بزرگ جشن ملی
نوروز نوزایی طبیعت و بزرگ جشن ملی
نوروز در حوزه فرهنگ ایرانی
نوروز در حوزه فرهنگ ایرانی
«نوروز» شروع فصلی تازه در زندگی
«نوروز» شروع فصلی تازه در زندگی
دیو آشموغ (مغزخوار) همان خدای ملی بابلی‌ها یعنی مردوک (ضّحاک مغزخوار) است
دیو آشموغ (مغزخوار) همان خدای ملی بابلی‌ها یعنی مردوک (ضّحاک مغزخوار) است
اثرات سنگ‌ها
اثرات سنگ‌ها
معرفی آرشیو موسیقی
نیکسار، پیمان
 آلبوم شعر نفس‌گیر
ترجمه

بیش از ۵۰۰ مترجم متخصص در ۲۶ رشته و ۱۷ زبان

تخفیف ویژه سفارشات آنلاین

۶۶۹۰۰۱۹۴-۵

آگهی‌ها
◊ فروشگاه ایران می شاپ
» فروشگاه ایران می شاپ www.iran-meshop.net تنها فروشگاه عرضه محصولات اورجینال تبلیغات تله شاپینگ …
◊ مبلمان اداری محیط آرا
» شرکت " مبلمان اداری محیط آرا " ، بزرگترین و صنعتی ترین کارخانه تولید مبلمان اداری …
◊ پیامک آموت (مورد تایید مایکروسافت)
» نرم افزار پیامک آموت تنها نرم افزار مورد تایید شرکت مایکروسافت در ایران می باشد. *ارسال …
◊ قویترین محصولات جهان ((فوق العاده))
» www.modava.ir • بزرگترین و برترین سایت جنسی و زناشویی ایران • ارائه تمامی محصولات برتر حال …
◊ میکروپایل نیلینگ بهسازی ژئوتستینگ
» میکروپایل و ریز شمع (Pile , Micropile ) نیلینگ (Nailing) بهسازی زمین (Ground Improvement) مسائل ژئوتکنیک و راک بولت (Rock Bolt) …
◊  اگر به دنبال موفقیت نروید خودش به دنبال شما نخواهد آمد . مارو اکلینز  ◊
معرفی شرکت
   آریا پرواد    پرتواندیش
   شرکت مهندسی وایا فرا اندیش    لیفتراک هواکار ( نماینده انحصاری لیفت ...
   شرکت شیشه در نشکن    پارس لودرز
معرفی سایت
   کلینیک کاهش وزن سیـبـیـتـا    شرکت راه و ابنیه سپهر
   شرکت کارگزاری مشاوران سهام    شرکت تلاش و توسعه آسیا
   سی دی باران دات کام    شرکت کامپیوتر طوسیران
کار و کاريابى آگهى‌ها آدرسها بانکهای اطلاعاتی لينک‌ها بازار گل و هديه آرشیو موسیقی فتوبلاگ بحث و گفتگو انجمن علمی و فرهنگی
صفحه اصلىراهنمانقشه سايتدرباره ماتماس با مانظراتمآخذآفتاب من
Vista Research & Information Technology Center
.All Rights Reserved  2009 © 
support@aftab.ir
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته