پنج شنبه ۲۷ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۹ : ۰۹
Thursday, Mar 18, 2010 صفحه اصلی آفتاب من خبرنامه‌های آفتاب عضویت ویژه نظرات
 کاربر مهمان
ورود به آفتاب عضويت در آفتاب
ثبت صفحه دعوت از دوستان
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته
ا نجمن علمی و فرهنگی
مقالات فرهنگی و هنری کتاب و نشر فارغ از بار سنگین گذشته
۱۱ شهريور ۱۳۸۵
  ◊   دفعات نمایش : ۲۱۴       Saturday, Sep 2, 2006
فارغ از بار سنگین گذشته
گردآوردی و ترجمه‌ی مجموعه‌داستان‌های گزیده در ادبیات داستانی ما سابقه‌ی بیش از پنجاه ساله دارد؛ به‌گمانم «صادق هدایت» اولین کسی باشد که دست به ترجمه و انتشار چنین مجموعه‌داستانی زد.

● نگاهی گذرا به کتاب «گذران روز» (پانزده‌ داستان از نویسندگان امروز آلمان)

گردآوردی و ترجمه‌ی مجموعه‌داستان‌های گزیده در ادبیات داستانی ما سابقه‌ی بیش از پنجاه ساله دارد؛ به‌گمانم «صادق هدایت» اولین کسی باشد که دست به ترجمه و انتشار چنین مجموعه‌داستانی زد (ن. ک به مجموعه‌ی «دیوار») و چند سالی بعد «ابراهیم گلستان» با انتشار مجموعه‌‌ی «کشتی‌شکسته‌ها» (چاپ اول ۱۳۳۲) که شامل داستان‌هایی از آنتون چخوف، همینگوی، فاکنر و ... بود از پیشگامان انتشار داستان‌های انتخاب‌شده از نویسندگان مختلف و با سبک کار متفاوت شد.

تقریبن از اوایل دهه‌ی هفتاد و با رونق نسبی چاپ و نشر کتاب در عرصه‌ی ادبیات داستانی (و به‌خصوص کتاب‌های ترجمه‌شده)، اقبال مخاطبان و به‌ تبع آن مترجمان و ناشران به مجموعه‌داستان‌هایی که شامل چند داستان برگزیده از چند نویسنده بودند افزایش یافت؛ طی این سال‌ها ده‌ها مجموعه‌ی این‌چنینی منتشر شده و هم‌چنان می‌شود؛ در بیش‌تر این مجموعه‌ها، قدرت و جنبه‌ی لذت‌بخشی داستان‌ها توامان از اهمیت برخوردار هستند و مترجمان سعی می‌کنند با انتخاب گلچینی از داستان‌های نویسنده‌های مختلف مجموعه‌ای خواندنی‌ منتشر کنند.

نشر «ماهی» اخیرن دو کتاب این‌چنینی را با طراحی و شکل و شمایل زیبا منتشر کرده که «گذران روز» (پانزده‌ داستان از نویسندگان امروز آلمان) با ترجمه‌ی محمود حسینی‌زاد یکی از آن‌هاست و «خوبی خدا» (نه‌داستان از نویسندگان امروز امریکا) با ترجمه‌ی «امیرمهدی حقیقت» دیگری؛ برتری این دو مجموعه‌داستان نسبت به مجموعه‌های گزیده‌ی دیگر این است که آثاری از نویسنده‌های نسل مشخصی از یک کشور خاص را در بر دارند و به‌همین‌خاطر می‌توانند دورنمایی از ادبیات داستانی معاصر این کشورها ترسیم کنند.

چهار نویسنده‌ای که داستان‌های آن‌ها در «گذران روز» ترجمه و منتشر شده این‌ها هستند: یودیت هرمان (متولد ۱۹۷۰)، اینگو شولتسه (م ۱۹۶۲)، زیبیله برگ (م ۱۹۶۲) و یولیا فرانک (م ۱۹۷۰).

چهار نویسنده‌ی جوان از نسل جدید نویسندگان آلمان که هیچ‌کدام تجربه‌ی «جنگ» و زندگی در آلمان هیتلری را ندارند و مهم‌ترین واقعه‌ی سیاسی دورانشان فروپاشی دیوار برلین و اتحاد آلمان دوپاره است. برای ما مخاطبان فارسی‌زبان که ادبیات آلمان را در پیوند عمیق با جنگ می‌شناسیم و در آثاری که از هاینریش بل، گونتر گراس و دیگران خوانده‌ایم مدام با این پدیده در ارتباط بوده‌ایم جالب است که برای اولین‌بار با نسل جدیدی از نویسندگان آلمان آشنا می‌شویم که در آثارشان خبری از جنگ و تبعات آن نیست.

به‌قول مترجم کتاب : «این نسل دیگر سعی ندارد تا به سبک و سیاق نویسندگان نسل قبل از خود، با نوشتن، بار سنگین گذشته را، باری را که نازی‌ها بر دوش ملت آلمان گذاشتند، کم کند»؛ دستمایه‌ی بیش‌تر داستان‌های «گذران روز»، عشق، تنهایی و به‌تبع آن نیاز به برقراری رابطه است و هر کدام از این چهار نویسنده به شیوه‌ی خود به این موضوعات پرداخته‌اند.

نویسنده‌های داستان‌های این مجموعه در یک سطح نیستند اما یک مشخصه‌ی مشترک دارند؛ آن‌ها ساده می‌نویسند و در هیچ‌کدام از داستان‌های کتاب خبری از بازی‌های فرمی نیست. در داستان‌های مجموعه‌ی «خوبی خدا» (که به آن اشاره کردم) هم با موضوع مشابهی مواجه هستیم که شاید در نگاه اول چندان بااهمیت نباشد اما توجه ما را به این نکته جلب می‌کند که ادبیات روز دنیا به سمت ساده‌نویسی (و نه مبتذل‌نویسی) پیش می‌رود و در داستان‌های نویسندگان نسل جدید اکثر کشورها دیگر از پیچیده‌نویسی و فرم‌گرایی صرف (که ادبیات داستانی معاصر ما هنوز دچار آن است) خبری نیست.

به‌عقیده‌‌ی من داستان‌های «یولیا فرانک» و «یودیت هرمان» یک سر و گردن بالاتر از نوشته‌های «اینگو شولتسه» و به‌خصوص «زیبیله برگ» (که ضعیف‌ترین داستان‌های کتاب متعلق به اوست) هستند. مترجم کتاب در مقدمه نقل کرده است که او را بزرگ‌ترین نویسنده‌ی معاصر آلمان می‌دانند اما همان‌طور که اشاره کردم حتا در خود این کتاب داستان‌های دو نویسنده‌ی دیگر از نوشته‌های او بهتر هستند و به‌نظر می‌رسد عنوان «بزرگ‌ترین نویسنده‌ی معاصر آلمان» کمی اغراق‌آمیر باشد.

هر سه داستان یولیا فرانک یعنی «کیک تخم‌مرغی»، «در قطار» و «دوست خانوادگی» داستان‌هایی قوی هستند؛ به‌خصوص داستان «دوست خانوادگی» که «فرانک» در آن با انتخاب راوی کودک به‌طور غیرمستقیم یک عشق ممنوع را روایت می‌کند؛ در واقع شخصیت‌های «یولیا فرانک» در جستجوی آرامش به عشق پناه می‌برند اما یا آن‌را نمی‌یابند (مثل دختر راوی داستان «در قطار») و یا می‌یابند اما نمی‌توانند از آن لذت ببرند (مثل مرد داستان «کیک تخم‌مرغی» که می‌میرد یا زن داستان «دوست خانوادگی» که عشق را مخفی از شوهر و در دیدارهای گاه‌وبیگاه با تورستن جست‌وجو می‌کند).

سه داستانی که از «یودیت هرمان» در این مجموعه آمده این‌ها هستند: «سونیا» و «خانه‌ی ییلاقی، بعدن» و «پایان چیزی»؛ «سونیا» شاید قوی‌تر داستان «هرمان» در این کتاب و یکی از بهترین داستان‌های مجموعه باشد؛ راوی داستان که مردی تنهاست با یک عشق غیرمنتظره روبروست که هرچند خودش منکر آن است، اما سرمی‌رسد و زندگی او را با حس «سرگشتگی» می‌آمیزد. او «وره‌نا» را دارد که زیبا و کامل است اما «سونیا» که هیچ‌کدام از این‌ها را ندارد به‌سرعت در زندگی او جا می‌گیرد.

همین تقابل نابرابر است که داستان را خواندنی کرده است. مترجم نوشته است که «اینگو شولتسه» از همینگوی و کارور و داستان‌های امریکایی متاثر است اما من چندان ردپایی از این نویسندگان در آثار او ندیدم؛ در عوض به‌نظرم رسید که به‌خصوص شروع اکثر داستان‌های او رنگ و بویی از داستان‌های کوتاه چخوف دارد؛ «آناتولی و ایرینا» از داستان‌های خوب اوست که پایانی ضربه‌زننده دارد؛ زن و شوهر داستان در کمال خونسردی و با غافل‌گیری خواننده خیلی راحت برای آرمانشان دخترک اسلحه‌فروشی را می‌کشند و دوباره انگار که هیچ اتفاق نیفتاده به قدم‌زدن عاشقانه‌شان ادامه می‌دهند.

همان‌طور که گفتم «زیبیله برگ» ضعیف‌ترین نویسنده‌ی این مجموعه است؛ در هر سه داستان او راوی‌ها مرد هستند (در حالی که خود نویسنده زن است) و شاید یکی از دلایل ضعف داستان‌هایش هم همین باشد. به‌گمانم در ادبیات دنیا به‌ندرت نمونه‌ای می‌توان یافت که راوی داستان جنسیتی مخالف جنسیت نویسنده داشته باشد و داستان یا رمان نویسنده، نوشته‌ای درخور از کار درآمده باشد. «پشت سرش» داستانی طولانی از «زیبیله برگ» است که اظهارنظرهای فلسفی خارج از چارچوب داستان و ریتم کندی که دارد خواننده را آزار می‌دهد.

«گذران روز»، ۱۵۷ صفحه و نشر ماهی آن‌را منتشر کرده است.

حسین جاوید
ماهنامه ماندگار
معرفی‌کتاب
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
     
کاربر گرامی، برای ارسال این صفحه به دوستان ، باید ابتدا وارد سایت شوید. ورود به سیستم عضو سایت نیستید؟
 
  نظر شما درباره این مقاله :
ارسال
نظرات کاربران :
تا کنون هیچ ‌مطلبی درباره‌ این مقاله ارسال نشده است.
 
   بحث‌و‌گفتگو
افسانه بایگان
متولد: 1340
مدرک تحصیلی: پنجم ادبی.
شروع فعالیت از سال 1351 با فیلم کوتاه بوق.
با …
ابوالفضل پور عرب
متولد: 1340
مدرک تحصیلی: فارغ التحصیل بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانش …
حمیده خیر آبادی (نادره)
حمیده خیرآبادی در سال 1302 در رشت متولد شد و تحصیلات خود را تا مقطع دیپلم …
رامبد جوان
متولد: 1350 - تهران
مدرک تحصیلی: دیپلم.
شروع بازی در تئاتر: از سال 137۰
شروع …
روابط قبل از ازدواج
وجود ارتباط و لزوم شناخت دختر و پسر قبل از ازدواج بسیار ضروری است؛ …
حسام الدین سراج
در سال 1337 در شهر اصفهان در خانواده‌ای صاحب ذوق دیده به جهان گشود. بزرگترین …
تونل توحید
بزرگ‌ترین تونل شهری ایران در شرایطی گشایش می‌یابد که با توجه به ترافیک …
رؤیا (دلارا) تیموریان
متولد بیست و هفتم اسفند 1338 در تهران.
همسر میروالی الله مدنی (مدیر تولید …
نیش و زنبور
کارگردان: حمیدرضا صلاحمند
نویسنده: سروش صحت
سال تولید: 1388
بازیگران: …
 
   سایر
آدرس‌ها / شرکت‌ها
رسانه‌های گروهی
بازرگانی ، رستوران و هتلداری
فال قهوه
داروهای گیاهی
سرزمین و آب‌و‌هوا
حسابهای ملی
ساختمان و مسکن
 
کیت وینسلت و سام مندس پس از هفت سال از هم جدا شدند
کیت وینسلت و سام مندس پس از هفت سال از هم جدا شدند
۱۰ روش محرمانه که در خرید به شما کمک می کند!
۱۰ روش محرمانه که در خرید به شما کمک می کند!
وزیر دادگستری: علنی یا غیرعلنی بودن جلسه‌ دادگاه بستگی به تشخیص رییس دادگاه دارد
وزیر دادگستری: علنی یا غیرعلنی بودن جلسه‌ دادگاه بستگی به تشخیص رییس دادگاه دارد
عید، چاق‌تان نکند!
عید، چاق‌تان نکند!
جولان اژدها در سال پلنگ
جولان اژدها در سال پلنگ
بارسلونا- اشتوتگارت ؛امشب جادوی ماتادورها باطل می شود؟
بارسلونا- اشتوتگارت ؛امشب جادوی ماتادورها باطل می شود؟
دی‌وی‌دی «آواتار» روز جهانی زمین به بازار می‌آید
دی‌وی‌دی «آواتار» روز جهانی زمین به بازار می‌آید
۴۰+۱ توصیه ساده و کاربردی درباره تغذیه و ورزش
۴۰+۱ توصیه ساده و کاربردی درباره تغذیه و ورزش
واریز۸۰ لیتر سهمیه بنزین بهار از ساعت ۶ صبح فردا
واریز۸۰ لیتر سهمیه بنزین بهار از ساعت ۶ صبح فردا
نیازهای ویتامینی دوران بارداری
نیازهای ویتامینی دوران بارداری
معرفی آرشیو موسیقی
نی داود،مرتضی
 آلبوم ردیف تار،سه گاه
ترجمه

بیش از ۵۰۰ مترجم متخصص در ۲۶ رشته و ۱۷ زبان

تخفیف ویژه سفارشات آنلاین

۶۶۹۰۰۱۹۴-۵

آگهی‌ها
◊ فروشگاه ایران می شاپ
» فروشگاه ایران می شاپ www.iran-meshop.net تنها فروشگاه عرضه محصولات اورجینال تبلیغات تله شاپینگ …
◊ مبلمان اداری محیط آرا
» شرکت " مبلمان اداری محیط آرا " ، بزرگترین و صنعتی ترین کارخانه تولید مبلمان اداری …
◊ قفل سخت افزاری برای امنیت نرم افزار
» قفل سخت افزاری Tiny HID تولید شده و آماده عرضه میباشد. ازمشخصات بارز این قفل: - بدون نیاز …
◊ قویترین محصولات جهان ((فوق العاده))
» www.modava.ir • بزرگترین و برترین سایت جنسی و زناشویی ایران • ارائه تمامی محصولات برتر حال …
◊ پیامک آموت (مورد تایید مایکروسافت)
» نرم افزار پیامک آموت تنها نرم افزار مورد تایید شرکت مایکروسافت در ایران می باشد. *ارسال …
◊  بزرگواری ،بی‌مهر و دوستی بدست نمی‌آید . اُرد بزرگ  ◊
معرفی شرکت
   آریا پرواد    پارس لودرز
   شرکت شیشه در نشکن    شرکت مهندسی سپهر طرح کیمیا
   شرکت مهندسی وایا فرا اندیش    آریاتک
معرفی سایت
   کلینیک کاهش وزن سیـبـیـتـا    فروشگاه اینترنتی فیلم و سریال خارجی
   سی دی باران دات کام    شرکت تلاش و توسعه آسیا
   شرکت کارگزاری مشاوران سهام    شرکت راه و ابنیه سپهر
کار و کاريابى آگهى‌ها آدرسها بانکهای اطلاعاتی لينک‌ها بازار گل و هديه آرشیو موسیقی فتوبلاگ بحث و گفتگو انجمن علمی و فرهنگی
صفحه اصلىراهنمانقشه سايتدرباره ماتماس با مانظراتمآخذآفتاب من
Vista Research & Information Technology Center
.All Rights Reserved  2009 © 
support@aftab.ir
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته