چهارشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۸۸ - ۵۱ : ۰۱
Tuesday, Feb 09, 2010 صفحه اصلی آفتاب من خبرنامه‌های آفتاب عضویت ویژه نظرات
 کاربر مهمان
ورود به آفتاب عضويت در آفتاب
ثبت صفحه دعوت از دوستان
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته
ا نجمن علمی و فرهنگی
مقالات سیاسی جهان بحران فلسطین و سیاستمداران امروز
۲۴ فروردين ۱۳۸۶
  ◊   دفعات نمایش : ۸۶       Friday, Apr 13, 2007
بحران فلسطین و سیاستمداران امروز
بی اعتمادی به صلح در فلسطین چیست و چرا به رغم موفقیت های قابل توجه در این مسیر در خلال دهه ۹۰، شرایط امروز تا بدین حد ناامیدکننده و بحرانی شده است.

در شرایطی که به نظر می رسد تلاش هایی در مسیر ادامه روند صلح بین فلسطینیان و اسرائیل به جریان افتاده و هرازچندگاهی صحبت هایی از پیگیری دوباره فرآیند گفت وگو بین رهبران فلسطینی و اسرائیلی به گوش می رسد، نگاهی دقیق تر به روند این تحرکات نشان دهنده نوعی بی انگیزگی یا ناباوری نسبت به چشم اندازهای صلح در بحران اعراب و اسرائیل است. در واقع به نظر می رسد طراحان و مجریان اصلی سیاست و دیپلماسی در منطقه و جهان به رغم تلاش ها و موفقیت های گذشته در شرایط فعلی چندان به تحقق پیشرفت های واقعی در فرآیند صلح بین دو طرف اصلی بحران خوش بین نیستند و تلاش می کنند که ضمن حل و فصل سایر بحران های منطقه یی، بحران فلسطین را تا حد ممکن ساکن و غیرفعال نگه دارند تا حداقل کمکی در شعله ورتر شدن سایر بحران های منطقه یی نباشد.

تاکیدهای پیاپی بر نقشه راه بدون هرگونه تلاشی در پیشبرد آن و عدم وقوع مذاکرات جدی در این بحران و مهمتر از همه تلاش های محدود و تا حدی نمایشی و واکنشی امریکا، نکاتی است که نگاه نامطمئن و بی اعتماد امروز طرف های منطقه یی و جهانی را به چشم اندازهای صلح در فلسطین نشان می دهد.

اما دلیل بی اعتمادی به صلح در فلسطین چیست و چرا به رغم موفقیت های قابل توجه در این مسیر در خلال دهه ۹۰، شرایط امروز تا بدین حد ناامیدکننده و بحرانی شده است. حقیقت این است که مناقشه اعراب و اسرائیل به عنوان یکی از دیرپاترین بحران های دنیای امروز در طول زمان ابعاد متفاوتی یافته که برای حل و فصل آن چیزی فراتر از تحرک دیپلماتیک و انگیزه سیاسی لازم است. به عبارت دیگر برای حل بحران فلسطین نیاز به تبادل امتیازهایی است که برای هر دو طرف درگیر ناممکن و غیرقابل قبول تلقی می شود.

به طور خلاصه باید گفت مساله قدس شریف و آوارگان فلسطینی معضلاتی است که هیچ کدام از طرفین درگیر در بحران تمایلی برای مذاکره و چانه زنی بر روی آن ندارند و تاریخ بحران فلسطین شاهد بحران ها و واکنش های شدیدی است که هرگونه انعطاف در این دو موضوع پایه یی را سخت می کند.

حال اگر عناصری در دو طرف اسرائیلی و فلسطینی عزمی جدی برای صلح داشته باشند در نهایت مجبورند مذاکراتی را در خصوص دو ابرملتهب پیش گفته انجام داده سرانجام به توافقی مرضی الطرفین برسند که مسلماً و در هر حالتی مستلزم عدول از برخی مواضع اعلامی در خصوص قدس و آوارگان فلسطینی خواهد بود؛ موضوعی که علاوه بر ایجاد دغدغه جدی برای شخصیت های مذاکره کننده، می تواند با مخالفت های بسیار شدید در هر دو طرف روبه رو شده و در عمل بی اثر شود.

لذا هر رهبر فلسطینی یا اسرائیلی اگر بخواهد تا این مرحله پیش آید لازم است ضمن برخورداری از مقبولیت و توان کافی، از فرهمندی و اقتدار مورد نیاز فراتر از سیاستمداران معمولی در بین ملت خود برخوردار باشد تا بتواند مردم خود را به قبول تعهدات راضی کند تا بدین وسیله این مردمان کینه های کهنه را فراموش کرده، عصری نو را در رابطه با یکدیگر آغاز کند.

این موضوع همان معضلی است که امروز امید هرگونه پیشرفت عملی در بحران فلسطین را نقش بر آب کرده است چرا که رهبران امروز فلسطین و اسرائیل به هیچ وجه آن رهبران و عناصری نیستند که توان و فرهمندی مورد نیاز را برای اتخاذ تصمیمات بزرگ و عرضه آن به ملت خود داشته باشند.

در تمام سال های پایانی عمر عرفات و در دورانی که او در مقر خود در رام الله در محاصره نیروهای نظامی اسرائیل قرار داشت همیشه این سوال مطرح بود که چرا اسرائیل با توجه به عدم تمایل شارون برای مذاکره با عرفات و سرسختی مثال زدنی عرفات، او را به قتل نمی رساند؟ در آن شرایط جواب عموم تحلیلگران این بود که سوای تبعات امنیتی و حیثیتی که ترور یا قتل مستقیم و علنی عرفات به بار می آورد، یاسر عرفات تنها طرف قابل قبول و موجود برای مذاکره بوده و تنها شخصیتی بود که با توجه به اقتدار و فرهمندی بالا، توان صلح با اسرائیل و قبولاندن این صلح به ملت فلسطینی را داشت.

مرگ عرفات که گفته می شود اثر دست سرویس های امنیتی اسرائیل در آن پیدا بود، ثابت کرد که این دیدگاه حداقل در طرف اسرائیلی طرفدار چندانی نداشته و این رژیم کار با یک چهره سیاست پیشه و دیپلمات مآب و نه چندان محبوب را به کار با یک چهره فرهمند و تاریخی ترجیح می دهد. سیر روند جانشینی عرفات نیز موید توسعه این دیدگاه بود.

چنانچه تصمیم گیرندگان فتح، اسرائیل، دولت های منطقه یی و طرف های بین المللی بالاتفاق از جانشینی محمود عباس دیپلمات میانه رو حمایت کردند. اما روند حوادث نشان داد که ابومازن به هیچ وجه توان و شرایط لازم را برای جانشینی عرفات نداشت، چرا که پیروزی حماسی در انتخابات فلسطین و ظهور اسماعیل هنیه در سمت نخست وزیر تشکیلات خودگردان و در نهایت درگیری های شدید بین فتح و حماس، فلسطینیان را در عمل فاقد رهبری معرفی کرد. در آن سو نیز حذف شارون از صحنه قدرت در پی سکته مغزی و جانشینی اولمرت طرف اسرائیلی را نیز خالی از وجود یک شخصیت فرهمند و مقتدر کرد.

لذا هر دو طرف به تدریج فقدان شخصیتی را که توان و اقتدار لازم برای انجام مذاکراتی حساس و بحث انگیز داشته باشد احساس کردند. بحران فلسطین با توجه به قدمت و عمق آن طی زمان زخم های عمیقی را به دو طرف درگیر در آن وارد کرده که گذشت زمان آنها را چرکی و دردناک کرده است به نحوی که برای جراحی این زخم ها شجاعت و قدرتی فراتر از مقدورات یک سیاستمدار یا دیپلمات عادی مورد نیاز است.

بنابراین نگاه برای حل و فصل نهایی بحران فلسطین نیاز به سیاستمداران افراطی ولی عملگرایی است که به رغم مواضع تند و سازش ناپذیر، قدرت و شجاعت لازم را برای اتخاذ تصمیمات مهم داشته باشند.

مرتضی شربیانی
روزنامه اعتماد
فلسطین
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
     
کاربر گرامی، برای ارسال این صفحه به دوستان ، باید ابتدا وارد سایت شوید. ورود به سیستم عضو سایت نیستید؟
 
  نظر شما درباره این مقاله :
ارسال
نظرات کاربران :
تا کنون هیچ ‌مطلبی درباره‌ این مقاله ارسال نشده است.
 
   بحث‌و‌گفتگو
پوست، مو و زیبائی
با نگاهی به طبیعت بکر و خدادای اطرافمان درمی‌یابیم که همه چیز در طبیعت …
سریالهای ایرانی
نقد و بررسی آثار هنرمندان ایرانی اگرچه برای خودشان جذابیتی ندارد …
سید محمد خاتمی
سید محمد خاتمی، (زاده ۱۹۴۳ میلادی، ۱۳۲۲ شمسی) پنجمین رئیس جمهور ایران …
مریلا زارعی
متولد: 25 فروردین 1353
مدرک تحصیلی: فارغ التحصیل مهندسی صنایع غذایی از دانشگاه …
احمد شاملو
احمد شاملو (زاده ۲۱ آذر، ۱۳۰۴ در تهران؛ ۱۲ دسامبر ۱۹۲۵، در خانهٔ شمارهٔ …
سیدعزت ‌الله ضرغامی
متولد 1338، متأهل و دارای 4 فرزند است. وی فارغ التحصیل مهندسی عمران از دانشگاه …
پیامک
خواهشمند است ضمن رعایت شئونات اسلامی از به کار بردن کلمات توهین آمیز …
شیراز
شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان فارس است. برپایهٔ آخرین …
آقای هفت رنگ
کارگردان: شهرام شاه حسینی
نویسنده: علیرضا معتمدی و احمد رفیع‌زاده
سال …
 
   اطلاعات عمومی
زندگی بهتر
پارسی‌نویسان از آغاز سدهٔ …
امتحان
صنعت
شخصیت‌ها
گل و گیاه
داروهای ژنریک
آب و برق
 
معرفی آرشیو موسیقی
نی داود،مرتضی
 آلبوم مصاحبه با مرتضی نی داود
آگهی‌ها
شبکه مترجمین ایران
بیش از ۵۰۰ مترجم متخصص در ۲۶ رشته و ۱۷ زبان
تخفیف ویژه سفارشات آنلاین
۶۶۹۰۰۱۹۴-۵
◊ کم مصرف تربن چیلر موجود در کشور
» شرکت والا اندیشان وطن VAVCO فروشنده محصولات تهویه مطبوع دایکین (DAIKIN ) و تویو(TOYO) ژاپن در کشور …
◊ دستگاه تسمه کش ، استرچ پالت ، چسبزن
» * تولید کننده تسمه ‌های بسته ‌بندی پلی پروپیلن، سایز 8 تا 19میلیمتر * تولید کننده تسمه …
◊ مبلمان اداری محیط آرا
» شرکت " مبلمان اداری محیط آرا " ، بزرگترین و صنعتی ترین کارخانه تولید مبلمان اداری …
◊ قفل سخت افزاری Tiny HID
» شرکت منشور سیمین اولین تولید کننده قفل سخت افزاری با بیش از 13 سال سابقه در زمینه …
◊ فروش محصولات بهداشتی پوست و مو سینره
» عرضه محصولات بهداشتی پوست و مو سینره به تمام نقاط ایران و جهان. به صورت خرده و عمده. خواهشمند …
◊  هرگز دربارۀ چیزی نگو آن را از دست داده‌ام ،بلکه فقط بگو آن را پس داده‌ام . اپیکتوس  ◊
معرفی شرکت
   شرکت سنگ بری کاردان    شرکت هما پلاست
   شرکت شیشه در نشکن    صبا رایانه شهریار
   گروه مشاوران پنکو    پرشیا صنعت سهند
معرفی سایت
   فروشگاه الکترونیکی جهانشاه (مشاوره ...   کلینیک کاهش وزن سیـبـیـتـا
   فروشگاه اینترنتی فیلم و سریال خارجی    سی دی باران دات کام
   شرکت خدمات ایمنی و آتش نشانی خلفی    شرکت راه و ابنیه سپهر
کار و کاريابى آگهى‌ها آدرسها بانکهای اطلاعاتی لينک‌ها بازار گل و هديه آرشیو موسیقی فتوبلاگ بحث و گفتگو انجمن علمی و فرهنگی
صفحه اصلىراهنمانقشه سايتدرباره ماتماس با مانظراتمآخذآفتاب من
Vista Research & Information Technology Center
.All Rights Reserved  2009 © 
support@aftab.ir
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته