سه شنبه ۲۰ بهمن ۱۳۸۸ - ۴۶ : ۲۳
Tuesday, Feb 09, 2010 صفحه اصلی آفتاب من خبرنامه‌های آفتاب عضویت ویژه نظرات
 کاربر مهمان
ورود به آفتاب عضويت در آفتاب
ثبت صفحه دعوت از دوستان
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته
ا نجمن علمی و فرهنگی
مقالات سیاسی جهان تقدم سیاست بر اقتصاد در فلسطین
۱۷ مهر ۱۳۸۶
  ◊   دفعات نمایش : ۱۴۷       Tuesday, Oct 9, 2007
تقدم سیاست بر اقتصاد در فلسطین
این منازعه در نتیجه اخراج فلسطینیان از سرزمین مادری شان در سال ۱۹۴۸ و این که کجا اسرائیل باید تاسیس شود به وجود آمد.

منازعه فلسطینیان و اسرائیل در اصل منازعه ای سیاسی است. این منازعه در نتیجه اخراج فلسطینیان از سرزمین مادری شان در سال ۱۹۴۸ و این که کجا اسرائیل باید تاسیس شود به وجود آمد. بعدها یعنی وقتی که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ باقیمانده سرزمین های فلسطینی کرانه غربی رود اردن که شامل بخش غربی بیت المقدس و نوار غزه می شد را اشغال کرد، شدت یافت. اکنون فلسطینیان یا تحت اشغال اند یا پناهنده و در برخی موارد هر دوی آن. در هر حال همه فلسطینیان از حقوق سیاسی شان به ویژه حق اولیه تعیین سرنوشت و تشکیل دولت بازمانده اند.

دهه پایانی قرن گذشته اولین تلا ش های سیاسی با حمایت بین المللی انجام گرفت که منازعه فلسطینی - اسرائیلی را از چشم انداز توجه به حقوق سیاسی فلسطینیان می نگریست و به رهبری فلسطین انجام می داد تا برای یافتن یک راه حل جدید برای دستیابی به صلح مذاکره کند. این تحول جدید شامل اقداماتی چون تلا ش بین المللی برای صلح، مذاکره سیاسی، طرح ها و درخواست وابتکارات بود که در نهایت به راه حل دو دولت دریک سرزمین انجامید; یعنی دادن حق تعیین سرنوشت به فلسطینیان برای تشکیل یک دولت مستقل در آن قسمت از فلسطین که در سال ۱۹۶۷ توسط اسرائیل اشغال شد.

اما اولین دهه این قرن یک سلسله موانعی بر سر راه این کوشش های سیاسی ایجاد شد که در نهایت به سقوط آنها انجامید. جامعه بین المللی کاملا تاثیر خود را از دست داد و در حاشیه شاهد زوال و تخریب و واژگونی کوشش های سیاسی شد که هم روند صلح در اسرائیل و فلسطین را رادیکالیزه کرد و هم راه حل های اقتصادی و کمک های بشردوستانه را به عوض تاکید بر سیاست به صدر نشاند.

چه عواملی در این جابه جایی موثر بودند؟ عامل اول سیاسی است. رادیکالیزه شدن افکار عمومی در وهله اول در اسرائیل منجر به انتخاب آریل شارون به عنوان نخست وزیر رژیم غاصب اسرائیل و در فلسطین انتخاب حماس به رهبری فلسطینیان شد. هر دو واقعه تاثیر چشم انداز سیاسی را کم رنگ کرده و جامعه بین المللی را بیش از پیش به کمک های بشردوستانه متمرکز نمود. هم اکنون فعالا ن سیاسی بسیاری در فلسطین و اسرائیل امید خود را به برقراری صلح از دست داده و به اقتصاد روی آوردند. افکار عمومی در اسرائیل تقصیر اصلی را بر گردن رهبری ضعیف و نظام های ناتوان سیاسی هم در اسرائیل و هم در فلسطین می اندازند که تصمیم گیری شجاعانه را محدود و تروریسم، اسکان اجباری و شهرک نشینی را تشویق کرده است.

آژانس های بین المللی و بخش های وابسته به سازمان ملل نیز که سال ها در نوار غزه به فعالیت مشغول بودند فکر می کردند علل تخریب اقتصادی و دخالت اوضاع انسانی، سیاسی است. انضمام زمین های بیشتر از سوی اسرائیل، برپایی شهرک های غیرقانونی موجود و گسترش شهرک های قبلی، تکه پاره کردن سرزمین های فلسطینی و محدودیت به جابه جایی مردم و کالا از طریق سرزمین های اشغال شده عواملی بودند که بیش از پیش بی اعتباری راه حل هایی که برقراری صلح و حل منازعه را پیشنهاد می کرد نشان دادند. معتقدان به این روش استدلا ل می کردند که اقتصاد راه میان بری است به سوی صلح، از طریق سرمایه گذاری انبوه در فلسطین، ارتقای وضعیت معیشت پناهندگان و در نهایت خلع سلا ح تندروهای عرب با توسل به شعارهای اقتصادی هوش از سر رای دهندگان فلسطینی ربوده بودند.

عامل دوم اقتصاد است. تلاش برای همزیستی اسرائیل - فلسطین از کانال توسعه اقتصادی، ویژگی اصلی مناسبات میان مردم در سرزمین های اشغال شده از سال ۱۹۶۷ به این طرف بوده است. به خاطر بیاوریم سیاست پل های باز موشه دایان در سال ۱۹۶۷ و طرح خاورمیانه جدید شیمون پرز را بعد از کنفرانس مادرید در سال ۱۹۹۱ که در آنها اسرائیل بر همکاری اقتصادی در چارچوب مذاکرات متقابل تاکید کرده بود.

پس از امضای معاهده اسلو در سال ۱۹۹۳ کوشش های اقتصادی از قالب محلی و دوطرفه خارج شد و شکل بین المللی و انبوه به خود گرفت.

در فلسطین نیز راه حل اقتصادی طرفداران بسیاری داشته است. اقتصاددانان فلسطینی از همکاری اقتصادی نزدیک و اعطا کنندگان جهانی حمایت کرده است. شعار آنها این بود که صلح از مسیر رفاه می گذرد. کشورهای اعطا کننده کمک به فلسطین هفته گذشته در سازمان ملل مجددا متعهد به ادامه کمک ها به مردم فلسطین برای محو بی عدالتی و از میان بردن زمینه هایی شدند که به زعم آنها در رشد رادیکالیسم اسلامی موثر بوده است. این کوشش ها دو هدف کوتاه مدت اقتصادی و یک هدف بلند مدت سیاسی دارد: بهبود وضع معیشتی ساکنان غزه و توسعه زیرساخت های اقتصادی - نظامی و سیاسی در کرانه غربی به عنوان منادی روند موفقیت آینده صلح می باشد.

اما تاکنون نه نارضایتی آنقدر بالا گرفته که مردم غزه اسلامی به ستوه آیند و از صلح با اسرائیل دفاع کنند.

بنابراین حامیان این روش یعنی اولویت اقتصاد به سیاست دچار توهم بزرگی اند; چرا که پیشرفت اقتصادی به تمامی بستگی به شرایط سیاسی دارد و هیچ تحول اقتصادی نمی تواند به وجود آید و توفیق داشته باشد تا زمانی که تنش های سیاسی و امنیتی نقش و نشان خود را به شرایط می زنند. فقط راه حل سیاسی که به زوال اقتصادی و رنج برای در فلسطین و ناامنی در اسرائیل خاتمه داده و اهمیت مذاکرات را برای به حاشیه راندن خشونت نشان دهد چاره کار است.

نویسنده : لیلا چمن خواه
روزنامه مردم سالاری
  |  اقتصادفلسطین
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
     
کاربر گرامی، برای ارسال این صفحه به دوستان ، باید ابتدا وارد سایت شوید. ورود به سیستم عضو سایت نیستید؟
 
  نظر شما درباره این مقاله :
ارسال
نظرات کاربران :
تا کنون هیچ ‌مطلبی درباره‌ این مقاله ارسال نشده است.
 
   بحث‌و‌گفتگو
نرم‌افزار
معرفی و پرسش و پاسخ‌های آموزشی
محسن رضایی
محسن سبزوار رضایی میرقائد یکی از سیاست‌مداران و از فرماندهان سابق …
عدالت خداوندی
آیا با وجود این همه نابرابری، ظلم و فساد و فقر در جهان امروز هنوز میتوان …
نظارت شورای نگهبان بر مجلس شورای اسلامی
نخستین وظیفه شورای نگهبان، نظارت بر تدوین قوانین در مجلس شورای اسلامی …
تیم ملی فوتبال ایران
تیم ملی فوتبال ایران یک تیم فوتبال بین‌المللی است که به نمایندگی …
سید محمد خاتمی
سید محمد خاتمی، (زاده ۱۹۴۳ میلادی، ۱۳۲۲ شمسی) پنجمین رئیس جمهور ایران …
شیرین بینا
ـ نام اصلی: شیرین صدق گویا
- متولد 1343 در مرند.
- لیسانس علوم تربیتی از دانشگاه …
رضا کیانیان
تاریخ تولد: 1330
مدرک تحصیلی: فارغ التحصیل تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای …
رضا کیانیان
متولد: 1330
مدرک تحصیلی: فارغ التحصیل تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه …
 
   آمار و ارقام
بازارهای مالی
بهزیستی و تأمین اجتماعی
قوانین و مقررات جزائی
فهرست بیماری‌ها
داروهای گیاهی
آمارهای بین المللی
سرزمین و آب‌و‌هوا
شاعران بزرگ پارسی‌گوی از …
 
معرفی آرشیو موسیقی
کیمیایی، کارینا
 آلبوم روشنایی دور
آگهی‌ها
شبکه مترجمین ایران
بیش از ۵۰۰ مترجم متخصص در ۲۶ رشته و ۱۷ زبان
تخفیف ویژه سفارشات آنلاین
۶۶۹۰۰۱۹۴-۵
◊ فروش انواع نوت بوک و لپ تاپ
» نوین سیستم پارسی فروش انواع نوت بوک و لپ تاپ های دل ـ اچ پی ـ گیت وی فروش نوت بوک …
◊ چاپ روی سی دی چشم جهان(۰۲۱ـ۷۷۶۴۶۰۰۸)
» اولین وقویترین مرکز چاپ و تکثیر CD و DVD بدون محدودیت رنگی و به صورت تضمینی 1.چاپ روی …
◊ لوله آب و لوله نفت و لوله گاز
» هوالرزاق با سلام آیرون پایپ در زمینه عرضه لوله اتصالات شیرآلات و آهن آلات صنعتی …
◊ فروش محصولات بهداشتی پوست و مو سینره
» عرضه محصولات بهداشتی پوست و مو سینره به تمام نقاط ایران و جهان. به صورت خرده و عمده. خواهشمند …
◊ عروسک خمیری
» با بیش از ۱۵ سال سابقه. از مواد خمیری درست شده، بسیار زیبا، بهترین هدیه و یا استفاده …
◊  هر چه موانع جدی‌تر و سخت‌تر باشد، لذت تلاش و پیروزی بیشتر است . اریک باتروورت  ◊
معرفی شرکت
   آژانس هواپیمایی طاها گشت    بنیز تجهیز
   شیارماکارون    صبا رایانه شهریار
   شرکت مهندسی وایا فرا اندیش    شرکت مهندسی سپهر طرح کیمیا
معرفی سایت
   کلینیک کاهش وزن سیـبـیـتـا    فروشگاه الکترونیکی جهانشاه (مشاوره ...
   فروشگاه اینترنتی فیلم و سریال خارجی    آگروفودکس نمایشگاه اینترنتی دائمی ...
   شرکت آتیه توسعه سپهر سهامی خاص    ریوا تدبیر
کار و کاريابى آگهى‌ها آدرسها بانکهای اطلاعاتی لينک‌ها بازار گل و هديه آرشیو موسیقی فتوبلاگ بحث و گفتگو انجمن علمی و فرهنگی
صفحه اصلىراهنمانقشه سايتدرباره ماتماس با مانظراتمآخذآفتاب من
Vista Research & Information Technology Center
.All Rights Reserved  2009 © 
support@aftab.ir
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته