شبكه خبری بی بی سی در گزارشی با اشاره به اهمیت صنعت نفت ایران برای جهان نیم قرن پس از اخراج شركت نفت انگلیس-ایران هشدار داد اعمال تحریم های جدی علیه ایران اقتصاد جهانی را به خطر می اندازند.
شبكه خبری بی بی سی در گزارشی به بررسی وضعیت صنعت نفت و گاز ایران پرداخته است.
در این گزارش در تشریح وضعیت شهر مسجد سلیمان در جنوب غرب ایران آمده است: مسجد سلیمان هنوز یك شهر نفتی است .خطوط لوله های نفتی در حومه شهر دركنار یكدیگر می گذرند و نفت را از چاه های نفت به پالایشگاه و یا پایانه صادراتی می آورند .
هنوز برج چاه كنی كه ۷۰ سال نفت را تولید كرده است ، در آن منطقه وجود دارد.البته تغییرات زیادی هم رخ داده اند .حدود ۵۰ سال صنعت نفت ایران توسط شركت بریتیش پترولیوم استخراج می شد و هنوز هم می توان نام شركت های انگلیسی را كه بر روی برخی از تجهیزات قدیمی تر وجود دارند در این منطقه دید .
به اذعان بی بی سی انگلیس برای امتیاز ۶۰ ساله اش فقط ۴۰ هزار پوند و سهم كوچكی از سود را به ایران پرداخت كرد و تا به امروز این مسئله منبع ناراحتی گسترده ایرانیان از انگلیس به شمار می رود.
این گزارش می افزاید: غنیمی فرد یكی از مقامات شركت ملی نفت ایران در این باره می گوید هیچ فرد انگلیسی منصفی وجود ندارد كه به بخشی از تاریخ انگلیس در ایران افتخار كند و متاسفانه فعالیت های شركت بریتیش پترولیوم در تمامی آن سال ها برای ایران فاجعه آمیز بود .
بر اساس این گزارش در آن سال ها هزاران نفر از كاركنان نفت خارجی در این منطقه در جنوب غرب ایران مستقر بودند .
اكنون خود ایرانی ها در آن خانه های ویلایی به سر می برند و آن باشگاه گلفی نیز كه زمانی غربی ها در آن به استراحت می پرداختند به یك پایگاه ارتش تبدیل شده است. در واقع در میادین نفتی در جنوب غرب ایران به ندرت یك فرد خارجی دیده می شود و در عوض ایرانی ها تاكید بر خود كفایی دارند.
در منطقه آزادگان ، ایرانی ها توسعه یك میدان جدید گسترده نفتی را پس از اینكه ژاپنی ها به علت فشار سیاسی از آن منصرف شدند بدست گرفته اند.
این گزارش می افزاید: ایران همچنان حدود ۵ درصد از نیاز نفتی جهان را تامین می كند.البته امریكایی ها از سال ۱۹۷۹ یعنی از زمان انقلاب اسلامی ایران ، تحریم هایی را علیه ایران اعمال كرده اند و شركت های اروپایی برای سرمایه گذاری در ایران به طور فزاینده ای بی تمایل شده اند .
شركت فرانسوی توتال یك شركت فرانسوی است كه اخیرا طرح های خود را در زمینه نفت به حالت تعلیق درآورده است و گفته است نمی تواند میلیاردها دلاری را كه برای تامین مالی طرح های خود نیاز دارد در ایران جمع آوری كند .
این در حالی است كه شركت های چینی ، روسی و هندی در حال ورود به داخل ایران هستند. اما برخی می گویند حضور این شركت ها هنوز نمی تواند خلاء را پر كند.
بی بی سی در ادامه گزارش خود به مظنون بودن ایرانی ها به شركت های غربی اشاره می كند و عملكرد شركت بریتیش پترولیوم را در این زمینه موثر می داند.
این گزارش می افزاید: البته فقط تاریخ مربوط به دوران حضور انگلیس در ایران نیست كه موجب شده است ایرانی ها به سرمایه گذاری غربی ها در فعالیت های نفتی مظنون باشند بلكه عوامل دیگری نیز در این باره نقش دارند.
در جنگ ایران و عراق از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ صدام حسین صنعت نفت ایران را مورد هدف قرار داد و این مسئله موجب شد تا تولید نفت ایران تا حد گسترده ای كاهش پیدا كند و صدام در انجام این كار دست كم تا حدی از حمایت غرب برخوردار بود .
همچنین برخی از بزرگترین میدان های نفتی ایران در كنار مرز ایران و عراق قرار دارند و تقریبا در معرض دید نیروهای انگلیسی و امریكایی هستند بنابراین تا حدودی این ظن و شك ایرانی ها قابل درك است .
بر اساس این گزارش فقدان فن آوری در برخی از فعالیت های مربوط به نفت ، گاز و پتروشیمی از جمله فقدان فن آوری منجمد كردن گاز به فعالیت های ایران در زمینه های نفت ، گاز و پتروشیمی صدمه وارد كرده است .
بر اساس این گزارش حتی غنیمی فرد كه یك ملی گرای وفادار است این مسئله را می پذیرد كه ایران به همكاری بیشتر بین المللی نیاز دارد .
غنیمی فرد می گوید : ما مایل به تعامل با دنیا هستیم ، ما خیلی خوشحال خواهیم بود كه بخشی از نیاز انرژی اروپا را تامین كنیم به این شرط كه این یك معامله دو طرفه باشد. در برخی از موارد تبادل اطلاعات ، علوم و تخصص می تواند به این امر كمك كند .
غنیمی فرد در پاسخ به این سوال كه چه كسی بیشترین ضرر را از نبود تعامل متحمل خواهد شد می افزاید: خیلی راحت می توان گفت كه بسیاری از كشورهای اروپای غربی بیشترین ضرر را متحمل خواهند شد و زمانی كه كشورهای اروپایی از انرژی كافی برخوردار نباشند در طولانی مدت صدمه می بینند .
بی بی سی در پایان گزارش خود به وزنه استراتژیك ایران به دلیل دارا بودن ذخایر عظیم نفت و گاز اشاره می كند و می افزاید: از نقطه نظر غرب ، نفت اهمیت استراتژیك به ایران داده است و با توجه به بهای هر بشكه نفت كه بیش از یكصد دلار است تحریم های سنگین علیه ایران می تواند اقتصاد جهانی را به خطر اندازند .
بر اساس این گزارش نفت ایران همچنان به تاثیر گذاری خود بر این كشور و دنیا ادامه می دهد.